سه‌شنبه 6 فروردين 1392 چگونه از سینوزیت پیشگیری کنیم ؟

پیشگیری از سینوزیت(1)

دکتر احمد رضائیان [ متخصص گوش، حلق و بینی ]       www.drrezaeian.ir
برای اینکه در هنگام ابتلا به سرماخوردگی و یا حملات حساسیت به سینوزیت دچار نشوید باید سینوسهای خود را در این مواقع مرتب پاک کنید و برای اینکار:
1-اگر مبتلا به حساسیت هستید از چیزهایی که باعث تحریک شما و شروع حساسیت و علائم آن می‌شود اجتناب کنید.
2-مرتب فین کنید و بینی خود را از ترشحات پاکیزه کنید.
3-مقادیر زیادی آب بنوشید تا ترشحات بینی شما رقیق بماند.
4-از مسافرتهای هوایی در مواقع ابتلا به سرماخوردگی و حساسیت پرهیز کنید و اگر مجبور به این کار هستید از اسپریهای ضد احتقان قبل از بلند شدن هواپیما استفاده کنید تا از انسداد سینوس و عدم تخلیه ترشحات آن جلوگیری شود.
می‌توان با استفاده از روشهایی خطر ابتلای به سینوزیت را کاهش داد. این موارد می‌تواند بخصوص در افرادی که مستعد سینوزیت هستند کمک کننده باشد.
- هوای منزل را مرطوب نگهدارید.
- از جارو برقیهایی که فیلتر کننده هوا دارند استفاده کنید.
- از حیوانات خانگی دوری کنید.
- مصرف سیگار را قطع کنید.
سینوزیت در کودکان
در کودکان تکامل سینوسها تا حدود 20 سالگی ادامه دارد ولی کودکان نیز می‌توانند به سینوزیت مبتلا شوند. تشخیص سینوزیت در کودکان مشکل است زیرا عفونتهای تنفسی در آنها بسیار شایعتر بوده و همچنین علائم در کودکان می‌توانند خفیف بوده و تشخیص را مشکل کنند. علائم زیر در کودکان می‌تواند ناشی از سینوزیت باشد :
-سرماخوردگی که بیش از 14-10 روز طول کشیده و گاهی با تب خفیف همراه است.
-ترشحات بینی غلیظ برنگ زرد – سبز
-ترشحات پشت حلق که گاهی باعث گلو درد، تنفس بدبو، سرفه، تهوع و یا استفراغ می‌شود.
-سردرد (معمولاً زیر 6 سال وجود ندارد)
-تحریک پذیری یا خستگی
-تورم اطراف چشم
اگر علیرغم درمان مناسب طبی این علائم پا برجا ماند، باید بدنبال پیدا کردن یک عامل زمینه‌ای که باعث سینوزیت می‌شود، بود که در این میان باید حتماً حساسیت و عفونتهای مکرر تنفسی بعنوان عوامل زمینه‌ای در نظر گرفته شوند.

دکتر جهانگیر قربانی [ متخصص گوش، حلق و بینی ]      www.sinusclinic.ir
1 ـ سعی کنید سرما نخورید.
2 ـ از عواملیکه موجب ایجاد حساسیت میشوند ،دوری کنید.
3 ـ از دود سیگار و مواد آلوده کننده محیط دوری کنید.
4 ـ در هنگام سرماخوردگی در صورت لزوم به صورت ملایم ، بدون فشار فین کنید تا به مخاط سینوس صدمه وارد نشود و در عین حال ترشحات خارج شود .
5 ـ در مواقع سرماخوردگی جهت رقیق تر شدن ترشحات ، کمک به دفع آنها و جلوگیری از ایجاد سینوزیت ،مایعات به مقدار فراوان بخورید .
6 ـ شستشوی بینی با محلول نمک بویژه در موارد سرماخوردگی مفید است .
درمانهای طبیعی برای حفظ سلامت سینوسها
1 ـ مرطوب کردن هوای محیط : هوای خشک سبب تحریک مخاط بینی و سینوس می شود.
2 ـ اجتناب از مواد آلوده کننده محیط بویژه دود سیگار: مواد تمیزکننده محیط ، مواد رنگی ، اسپری مو و مواد آلرژی زا هم سبب اختلال عملکرد سینوسها می شوند .
3 ـ حجم بیشتری از مایعات استفاده کنید، مایعات گرم بهتر است. این امر موجب رقیق شدن ترشح سینوس میشود. استفاده از مایعات حاوی کافئین یا الکل تأثیر معکوس دارد .
4 ـ شستشوی مرتب بینی با محلول نمکی
5 ـ اجتناب از تغییرات شدید دما و فشار محیط : هوای سرد در بعضی افراد موجب تورم مخاط بینی و ایجاد علامت می شود .
غییرات فشار محیط بویژه در ارتفاعات بالا در هنگام پرواز سبب تورم مخاط و حتی خونریزی در سینوس می شود .
6 ـ استراحت بیشتر از معمول در صورت سرماخوردگی
7 ـ بخور بویژه نوع گرم نیز مفید است .
روشهای مدرن جراحی سینوس ( آندوسکوپی سینوس )
در طی 30 سال گذشته روشهای کمتر تهاجمی یا Minimally invasive در جراحی قسمتهای مختلف بدن و از جمله سینوسها جایگاه مقبولی پیدا کرده است . در آندسکپی بینی و سینوس از یک وسیله که به آن لنز ، تلسکوپ یا آندوسکوپ می گویند استفاده می شود .
این وسیله بصورت میله ای توخالی است که درون آن لنزهایی که حالت استوانه ای دارند قرار می گیرد . در یک انتها منبع نور وصل می شود و در همین سمت دوربینی نیز وصل می شود . انتهای دیگر میله وارد بینی و سینوس یا حتی مغز شده و دید بسیار روشن و با بزرگ نمایی مناسب در اختیار جراح قرار می دهد .
پیشگیری از بیماری سینوزیت, سرماخوردگی , سینوسها